Home » » PEMBENTUKAN WARNA DAGING BUAH DURIAN OCHE

PEMBENTUKAN WARNA DAGING BUAH DURIAN OCHE

Written By Unknown on Sunday, 11 May 2025 | 13:25

PEMBENTUK RASA PAHIT GETIR & 
PEMBENTUK WARNA HITAM PEKAT PADA DURIAN DURI HITAM

Fe(II) 
- Epigallocatechin
Fe(III)
- Acacetin
Fe(II), Fe(III)
- Tricetin
- Eriodictyol
Fe, Al
- Theaflavin
Fe, Cu
- Tamarixetin
- Genistein
- Biochanin
Fe, Cu, Mn
- Ligno-cellulosic substrate
Fe(II), Cu, VO, Fe(III) 
- Baicalein
- Baicalin
__________________
Fe(II), Cu, Zn, Al
- Tannin*
- Galangin
--------------
Fe(III), Cu, Zn, Al
- Myricetin
- Myrictin

Keterangan:
* = Hitam paling pekat berasa pahit, sepat, getir, kelat, astringent

Genotip + fenotip:
Perlakuan ini hanya berlaku pada durian yang memiliki genetika warna hitam dan rasa pahit getir. 

(Bersambung) 
Mineral pembentuk warna hitam tapi memberikan rasa pahit eksotis yang nikmat.

Mulya Ahmad

0 comments:

Post a Comment

Total Pageviews

POS TERPOPULER

PENGIKUT