PEMBENTUK WARNA HITAM PEKAT PADA DURIAN DURI HITAM
Fe(II)
- Epigallocatechin
Fe(III)
- Acacetin
Fe(II), Fe(III)
- Tricetin
- Eriodictyol
Fe, Al
- Theaflavin
Fe, Cu
- Tamarixetin
- Genistein
- Biochanin
Fe, Cu, Mn
- Ligno-cellulosic substrate
Fe(II), Cu, VO, Fe(III)
- Baicalein
- Baicalin
__________________
Fe(II), Cu, Zn, Al
- Tannin*
- Galangin
--------------
Fe(III), Cu, Zn, Al
- Myricetin
- Myrictin
Keterangan:
* = Hitam paling pekat berasa pahit, sepat, getir, kelat, astringent
Genotip + fenotip:
Perlakuan ini hanya berlaku pada durian yang memiliki genetika warna hitam dan rasa pahit getir.
(Bersambung)
Mineral pembentuk warna hitam tapi memberikan rasa pahit eksotis yang nikmat.
0 comments:
Post a Comment